Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), condus de peste 20 de ani de Constantin Roibu, a ajuns în primul trimestru din acest an la afaceri de 464,7 mil. lei (110,1 mil. euro), cifră cu 93% peste nivelul înregistrat în intervalul ianuarie - martie al anului trecut.
Pe fondul avansului afacerilor pierderile combinatului s-au redus de 20 de ori, la 2,6 mil. lei (0,62 mil. euro). În perioada similară a anului trecut Oltchim a înregistrat un rezultat negativ de 52,8 mil. lei (12,8 mil. euro).
În primul trimestru din 2008, înainte ca în Europa să debuteze oficial criza economică, Oltchim raporta afaceri asemănătoare, de circa 467 mil. lei şi pierderi de 3,6 mil. lei.
Oltchim este în prezent cea mai disputată companie din portofoliul statului, fiind inclusă pe lista societăţilor pentru care Guvernul s-a angajat faţă de FMI să demareze procedurile de privatizare. Grupul german PCC, care deţine 12,16% din acţiuni, şi-a declarat în numeroase rânduri interesul pentru preluarea combinatului şi se luptă de circa trei ani cu conducerea Oltchim pentru a-şi impune strategia.
În acest an, un fond britanic specializat în active cu probleme a intrat în acţionariatul Oltchim cumpărând 11,92% din acţiuni. Acţiunile Oltchim au cea mai mare creştere de pe Bursă de la începutul anului, de peste 100%.
Întărirea leului a adus companiei câştiguri financiare
Pierderile financiare ale Oltchim cu plata dobânzilor la bancă, care în primul trimestru au cumulat 24,7 mil. lei, au fost compensate de venituri contabile în valoare de 37,7 mil. lei înregistrate în contul "alte venituri financiare" şi care sunt cel mai probabil rezultatul reevaluării datoriilor în valută ale companiei în contextul întăririi leului în această perioadă. La finele anului trecut cursul leu/euro era de circa 4,28, iar până la 31 martie 2011 moneda europeană a pierdut circa 4% din valo