ADEVĂRAŢII BĂIEŢI DEŞTEPŢI. Copiii supradotaţi din România pot deveni eroii unei naţiuni doar dacă li se oferă şansa de a se pregăti adecvat nivelului lor de inteligenţă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Nu au falimentat nicio bancă, nu au afaceri în energie şi nici nu stau la masa marilor decizii. Încă.
Nu dorm prin parlament, ci în propriul pat, nu au devenit celebri pentru că au inventat alt plural pentru substantive, iar singurele lor "succesuri" sunt adunate în teancuri de diplome la concursuri, în tablouri superbe, în performanţe în sport sau în capacităţile matematice extraordinare.
Cu toate că în curând universităţile din afară îi vor aduna unul câte unul, mulţi dintre ei încă nu se leapădă de România. Aici, pe tărâmul Simonelor Sensual şi al Mondialilor, o mână de copii visează să creeze colosuri precum Microsoft Corporation, să transforme mallurile care sufocă Bucureştiul în adăposturi pentru maidanezi, să picteze viaţa în culori frumoase, să facă invenţii extraordinare, să devină fizicieni celebri şi să schimbe faţa presei.
Lupta creierelor
Sunt o mână de copii supradotaţi, cu tot ce înseamnă această caracterizare. Şi, pentru că ce fac la şcoală nu le mai ajunge, merg la Centrul de Inovaţie Didactică de la Şcoala nr. 155 "Preasfânta Fecioară Maria". Aici, nu le spune nimeni să stea ţepeni în bănci, nici să vorbească doar la semnal, ci să descopere, să înveţe, să fie creativi şi să socializeze.
România are un număr impresionant de copii cu capacităţi înalte pe care le pot pierde însă foarte uşor în lipsa unor centre care să-i ajute să crească. Copiii cu astfel de capacităţi au nevoie de ore suplimentare de pre gătire şi de specialişti care să poată face faţă nivelului lor, iar profesorii care lucrează şi cu 30 de elevi la clasă nu au timp şi pentru ei.
Începând de astăzi, "Eveniment