Ion C. Rogojanu este singurul bibliofil român care a strâns întreaga viaţă seria completă de ediţii Eminescu, îngrijită de Titu Maiorescu. Din 1996, a tot donat Bibliotecii din Botoşani 10.000 de cărţi care formează acum „Fondul documentar Mihai Eminescu".
Într-un apartament modest din Bucureşti este „depozitat" un adevărat muzeu al cărţii. Aici, Ion C. Rogojanu (72 de ani) strânge de decenii opuri, manuscrise, volume prime şi ediţii rare din anticariate sau din casele celor care nu mai vor să le păstreze.
„Am ceea ce nu avusese în mână niciodată Perpessicius"
În timp a reuşit să strângă un patrimoniul inestimabil cu opera lui Eminescu, seria completă de ediţii, printre care cele 11 ediţii de „Poesii" îngrijite de Titu Maiorescu (din care Perpessicius nu văzuse decât şase), cele 16 volume din monumentala serie de Opere editată de Perpessicius-Creţia-Vatamaniuc, cărţi rare din timpul vieţii poetului, multe apărute în străinătate etc. Aproximativ 10.000 de titluri au fost donate Bibliotecii Judeţene din Botoşani care acum constituie „Fondul documentar Mihai Eminescu".
„Pentru mine a fost o şansă, nici nu apuci să ştii dacă te pasionează ceva, fiindcă lucrurile vin singure după tine. Aşa cum a fost cu Eminescu, când am constat că am ceea ce nu avusese în mână niciodată Perpessicius", povesteşte pentru România liberă Ion C. Rogojanu. Este convins că: „Dacă nu ai pasiune de mic pentru carte, degeaba. Poţi fi colecţionar de chibrituri, de timbre, de orice (...), dar dragostea de carte dacă nu o ai de mic... restul este spoială".
Primele volume le-a cumpărat pe nuci
Rogojanu povesteşte că a citit prima carte la şase ani, internat fiind la spitalul Grigore Alexandrescu. Ştie şi acum numele doctorului care l-a operat la amigdale şi ce anume a citit. Iar primele volume le-a cumpărat pe nuci, de la nepotul frizerului vecin, a cărui cole