Martha
În trenul de Frankfurt, un cunoscut scriitor, ajuns la vârsta dificilă, acrit, şi o femeie între două vârste, ingenuă îndrăgostită de opera lui, înlănţuie o serie de monologuri interioare. El, despre viaţa şi opera sa, ea, despre propria viaţă şi despre opera lui. Abia în final, cei doi ajung să dialogheze.
Aceasta este trama piesei "Omul hazardului", a scriitoarei franceze Yasmina Reza, cunoscută de-acum publicului român din spectacolele "Doamne, ce măcel" de la Teatrul de Comedie şi "Artă" de la Teatrul Bulandra.
Piesa, pusă în scenă, cu succes de critică, la Paris (1995), la Londra (1998) şi la New York (2000), este o succesiune de monologuri, aparent destul de puţin teatrale. Treptat între cele două "voci" auzite de public se ţes analogii, un monolog pare să răspundă celuilalt până la finalul discuţiei dintre cele două personaje. Titlul este uşor deconcertant, pentru că "Omul hazardului" este şi numele celui mai recent roman al lui Paul Parsky, scriitorul celebru şi mizantrop, pe care cel de-al doilea personaj, Martha, tocmai îl citeşte. Teoretic, totul este suspus hazardului în piesa Yasminei Reza. Şansele reale ca un scriitor celebru să se afle într-un compartiment de tren cu una dintre necunoscutele lui cititoare, ca şi posibilitatea ca una dintre admiratoarele operei unui artist să se întâlnească, în acelaşi loc, cu totul întâmpător, cu idolul ei sunt aproape nule. Din acest joc general al întâmplării, Yasmina Reza creează o situaţie minimală a cărei evoluţie se desfăşoară treptat către punctual culminant al recunoaşterii.
Scrisă cu puţin timp înaintea piesei "Artă", "Omul hazardului", care, după afirmaţia autoarei, conţine o serie de elemente autobiografice, fiind inspirată de personalitatea tatălui ei, s-a născut din frânturi de gânduri, de monologuri, care, la un moment dat, s-au ordonat în mintea dramaturgului, ca un puzzle. "În