69% dintre posesorii romani de smartphone-uri au downloadat cel putin o aplicatie, dar dintre acestia doar 24% au ales sa plateasca pentru ele, opus fata de pietele internationale, rezulta dintr-un studiu realizat pe piata locala de agentia Initiative si prezentat la Mobile Marketing Conference.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 805 romani cu varste cuprinse intre 16-45 de ani din mediul urban si care acceseaza Internetul de pe
mobil cel putin o data pe saptamana.
Conform Initiative, circa 2,5-3 milioane de romani detin smartphone-uri, numarul acestora crescand in ritm accelerat.
Romanii folosesc cel mai des smartphone-urile pentru a vorbi (43%), a accesa Internetul (31%), a trimite SMS-uri (19%), pentru jocuri (5%) si 2% pentru alte activitati.
"Pe plan international vocea este clasata dupa accesul la Internet. Romanii sunt de asemenea in continuare obsedati de SMS-uri – in afara doar 5% folosesc in mod frecvent aceasta optiune de pe smartphone-uri”, a declarat Steve Dallas, managing director al Initiative Romania.
58% dintre respondentii studiului au spus ca acceseaza Internetul de pe smartphone-uri cel putin o data pe zi, petrecand in medie 18 minute conectati. In afara, cei ce acceseaza web-ul zilnic petrec in medie 37 de minute/zi online. Peste jumatate din romanii ce acceseaza Internetul zilnic au varste cuprinse inter 16-24 de ani, de asemenea diferit fata de alte piete unde majoritatea sunt oameni de peste 25 de ani. 73% dintre romani se conecteaza la Internet mobil in scopuri personale.
Principalele activitati ale romanilor ce se conecteaza la Internet de pe smartphone-uri sunt email-ingul, cautari, citirea de stiri, download-ul de muzica, calatoriile. “Obiceiurile de consum sunt similare cu cele de pe PC-uri. Romanii privesc terminalele mobile in primul rand ca pe telefoane si abia mai apoi ca un