Economia României a crescut cu 0,4-0,6% în primul trimestru din acest an, iar pentru tot anul se menţine estimarea de creştere a PIB-ului de 1,5%, a declarat astăzi Traian Băsescu după întâlnirea cu FMI. Pentru 2012, estimarea privind creşterea economică s-a modificat de la 4,5% la 3,5%, a adăugat şeful statului.
Iată principalele declaraţii ale lui Băsescu:
Am observat că după amânarea de ieri a întâlnirii cu Fondul au fost speculaţii că ar fi dificultăţi în negocierile FMI-Guvern. Nu există astfel de dificultăţi.
Obiectivele noului acord cu FMI aş vrea să fie limpezi şi să nu speculăm. Este un acord de tip precauţie, nu vizează o situaţie dificilă în care s-ar afla România, ci continuarea unor procese de reformă, pentru creşterea credibilităţii continuării procesului.
Obiectivele nu sunt legate de bani, ci de implementarea unor procese care să genereze creştere economică şi menţinerea consolidării fiscale.
Acum avem menţinerea acestei stabilităţi, ca al doilea obiectiv, dincolo de primul care este lansarea creşterii economice.
Menţinem estimarea privind o creştere de 1,5% a PIB în acest an faţă de 2010. Pentru 2012, analizându-se evoluţiile din UE, ne propunem un obiectiv prudent, creştere de 3,5% de la 4,5%.
Calculele arată că în primul trimestru vom avea o creştere economică de 0,4-0,6%, care, tehnic se traduce prin ieşirea din recesiune. Atenţie, ieşirea din recesiune, nu din criză.
Pentru trimestrul unul din 2011 s-a realizat şi deficitul prognozat, extrem de lejer, cu un spaţiu de 0,2% din PIB, generat de nerealizarea investiţiilor.
Băsescu îi trage de urechi pe managerii companiilor de stat
Este lecţia pe care a trebuit să o învăţăm de pe urma crizei. Trebuie să înţelegem că în 2009 şi 2010 s-a produs o puternică reformare a aparatului de stat care mai continuă. Sectorul privat s-a ajustat şi s-a ada