Moartea celui mai vânat terorist din istoria recentă a agitat din nou teoriile conspiraţiei din jurul evenimentelor de la 11 septembrie 2001, din jurul biografiei şi rolului lui Osama bin Laden în comunitatea islamică.
A fost acesta un "produs al CIA"? Este el un exponent al Islamului sau acţiunile sale nu au, de fapt, nici cea mai mică legătură cu esenţa acestei religii? Este el de fapt doar un "simbol" printre terorişti şi nu "creierul" întregii operaţiuni?
Peter Bergen, directorul programului de studii de siguranţă naţională de la New American Foundation, autor al volumului "The Longest War: The Enduring Conflict Between America and Al-Qaeda" ("Cel mai lung război: conflictul nesfârşit dintre America şi al-Qaida") şi al primului interviu de televiziune cu Osama bin Laden, realizat în 1997, aduce câteva explicaţii asupra acestor probleme într-un text din "Washington Post".
CIA şi Osama. Legătura
"L-a creat CIA pe Osama bin Laden?" e una dintre întrebările cel mai des întâlnite, după cum specifică şi Bergen, în rândul adepţilor teoriilor conspiraţiei.
Printre aceștia a devenit deja banală noţiunea că bin Laden a fost creaţia CIA şi că atacurile din 11 septembrie 2011 au fost, de fapt, rezultatul unei operaţiuni care a ieşit prost. Prototipul acestei versiuni este reprezentat de regizorul Michael Moore, care, la o zi după atacurile teroriste, a scris: "NOI l-am creat pe acest monstru cunoscut ca Osama bin Laden! Unde a făcut el cursuri de terorism? La CIA!". Totul s-ar baza pe implicaţiile comune, atât ale americanilor, cât şi ale lui bin Laden, în războiul dintre Afganistan şi URSS.
Analistul american scrie însă că, în perioada războiului URSS cu Afganistan, din anii 1980, CIA nu a avut legături directe cu "arabi-afgani", ca bin Laden. Bergen susține că americanii n-au avut contacte directe cu mujah