Persoanele private de libertate care au beneficiat de această recompensă, au vârste cuprinse între 35 de ani şi 46 de ani, şi sunt condamnate, în principal, pentru fapte care aduc atingere proprietăţii (furt).
Deţinuţii pot beneficia, pe timpul executării pedepsei cu închisoarea, de recompensă cu permisiunea de ieşire din penitenciar, care poate avea durata de până la 10 zile, conform prevederilor legale.
Pentru a beneficia de această recompensă, persoanele private de libertate trebuie să îndeplinească anumite condiţii, respectiv: să aibă o conduită constant pozitivă pe timpul executării pedepsei, să participe activ la activităţile educative, culturale, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, instruire şcolară şi formare profesională, să nu fie cercetate sau urmărite penal în alte cauze, să nu fie clasificate în categoria celor cu grad sporit de risc, să fi menţinut constant legătura cu familia prin vizite şi corespondenţă şi să beneficieze de celelalte tipuri de recompense care se acordă gradual.
Această formă de stimulare a persoanelor private de libertate poate fi acordată de o comisie constituită la nivelul Penitenciarului, la propunerea cadrelor care desfăşoară activităţi directe cu persoanele private de libertate.
Permisiunile de ieşire din penitenciar cu o durată mai mare de 24 ore se acordă de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea acestei comisii.
În cursul primelor 4 luni ale anului 2011, au fost analizate în vederea acordării acestei recompensei un număr de 15 propuneri la Penitenciarul Galaţi, dintre care au primit aviz favorabil un număr de 6 persoane private de libertate, totalizând 6 zile învoire, astfel:
- 4 persoane private de libertate pentru o zi învoire din regimul deschis;
- 2 persoane private de libertate pentru o zile învoire din regimul închi