Premierul a luat pulsul lucrărilor care sunt în derulare pe strada Mihai Viteazul, care leagă Porţile III şi IV ale fortificaţiei de secol XVIII. În postura de „diriginte“ de şantier a fost chiar primarul oraşului, Mircea Hava.
Emil Boc şi-a început sâmbătă, 7 mai, vizita în teren la Traseul celor Trei Fortificaţii, în jurul orei 09.00. Aici primarul Mircea Hava s-a folosit de un panou pe care au fost expuse pliante, pentru a-i prezenta şirul lucrărilor de restaurare a celor cinci porţi ale Cetăţii Alba Carolina, dar şi ale şanţurilor fortificaţiei.
Premierul s-a arătat interesat atât de lucrările care s-au derulat cu bani de la bugetul de stat, dar şi de obiectivele turistice reabilitate cu fonduri europene.
Primul ministru a inspectat ulterior şantierul de pe strada Mihai Viteazul din incinta Cetăţii, practic zona dintre Porţile III şi IV ale Cetăţii.
În paralel cu prezentarea graficului lucrărilor de reabilitare a zonei, primarul Mircea Hava l-a informat pe primul ministru şi despre importantele mărturii arheologice care au ieşit la iveală în zonă în timpul lucrărilor de excavare: fostul drum roman, o locuinţă romană şi urmele primei biserici medievale timpuri.
Lucrările din interiorul Cetăţii sunt finanţate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Unul dintre proiecte prevede chiar reconstituirea laturii de Vest a Cetăţii, prin excavarea pământului din şanţul vestic şi refacerea zonei la starea de dinainte de 1921.
Emil Boc şi miniştrii în timpul vizitei pe şantierul din interiorul Cetăţii
„Am fost de multe ori la Alba Iulia, dar acum Cetatea este aproape de nerecunoscut după reabilitare, în sensul bun al cuvântului. Eu sunt mândru că sunt român şi că tezaurul, valoarea noastră istorică este protejată. Se vede că aici este un om de ispravă, a cărui deviză este fapte, nu vorbe. Cred