V-aţi întrebat vreodată la cât e “estimat” judeţul în care locuiţi sau cele învecinate? Pornind de la calculele Comisiei Naţionale de Prognoză, portalul Econtext a realizat o analiză în care prezintă valoarea economică a fiecărui judeţ. V-aţi întrebat vreodată la cât e “estimat” judeţul în care locuiţi sau cele învecinate? Pornind de la calculele Comisiei Naţionale de Prognoză, portalul Econtext a realizat o analiză în care prezintă valoarea economică a fiecărui judeţ.
La nivelul întregii ţări, produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an este de 544,42 miliarde de lei. PIB-ul reprezintă valoarea totală a producţiei de bunuri şi de servicii produse de populaţie într-o perioadă determinată de timp. Ceea ce înseamnă măsura activităţii economice şi este considerată drept indice al stării de sănătate a unui sistem economic.
În urma analizei pe zone efectuate de Econtext, după cum era de aşteptat, cea mai “productivă” este Capitala. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, PIB-ul Bucureştiului se estimează că va ajunge anul acesta la un nivel de 123,7 miliarde de lei, respectiv o pondere de aproape un sfert din valoarea totală a economiei României. În topul celor mai pro- spere zone, Capitala e urmată de judeţele Timiş, Cluj, Argeş, Constanţa şi Prahova, valoarea economică totală a acestora fiind cu puţin sub PIB-ul Bucureştiului. La polul opus se află Tulcea, cu o valoare a economiei estimată la 4,16 miliarde de lei, Covasna, cu 3,99 miliarde de lei şi Giurgiu, cu 3,75 miliarde de lei.
În zone bogate, mai multe joburi
Un judeţ “productiv” înseamnă o zonă bogată, cu o economie dezvoltată. Ceea ce reprezintă şi posibilităţi mai mari de angajare pentru locuitorii săi. Localităţile care produc puţin sunt sărace, deci şi locuitorii lor sunt săraci, în majoritate şomeri sau cu salarii foarte mici.
În Capitală e cel mai mic şomaj
O altă dovad