Două propuneri legislative privind introducerea votului uninominal majoritar şi cea privind modificarea condiţiilor referendumului pentru demiterea preşedintelui au fost adoptate tacit de Senat, prin împlinirea termenului la data de 5 mai 2011, scrie NewsIn.
Potrivit informaţiilor Senatului, două propuneri legislative care prevăd câştigarea colegiului uninominal de către candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, ambele respinse în comisii, au fost adoptate tacit, întrucât nu au mai intrat şi în dezbaterea plenului. Astfel, ele sunt trimise Camerei Deputaţilor, decizională, în forma iniţiatorului. Ambele proiecte s-au constituit ca modificări ale legilor aflate în prezent în vigoare, nu ca proiecte integrale privind o nouă legislaţie electorală.
Prima propunere legislativă a fost iniţiată de circa cincizeci de parlamentari PSD, PDL şi PNL, care au depus, la mijlocul lunii noiembrie 2010, un proiect prin care se propune modificarea legislaţiei electorale în sensul introducerii unui scrutin majoritar, într-un singur tur de scrutin, iar repartizarea mandatelor să se facă acelor candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, cu condiţia ca formaţiunea pe care o reprezintă să depăşească la nivel naţional pargul electoral de 5%.
Pe de altă parte, o propunere similară a fost făcută de reprezentanţi ai minorităţilor, de Cătălin Cherecheş (independent), Tudor Ciuhodaru (PC) şi Daniel Oajdea (PDL). Ambele au fost respinsă în comisii, pe motiv că o modificare de acest gen presupune iniţierea unui întreg nou proiect de lege care să reglementeze scrutinul naţional.
Un alt proiect adoptat tacit este cel iniţiat de parlamentarii PDL Gabriel Andronache, Daniel Buda şi Mircea Toader. Potrivit actualei legislaţii, demiterea preşedintelui României este aprobată prin referendum dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil