Indelung mediatizat, congresul (Conventia Nationala a) PDL-ului pare a fi stabilit deja viitorul lider al formatiunii. Operatiunea - ce se va produce la jumatatea lunii in curs - este foarte importanta, pentru ca de liderul ales depind stabilitatea regimului politic existent, continuarea reformarii structurale a statului si chiar reprezentarea parlamentara a partidului.
Liderul desemnat va trebui sa impuna o strategie castigatoare pentru alegerile locale si parlamentare din 2012, o formula tactica pentru blocarea intentiilor opozitiei de suspendare a presedintelui (in cazul dobandirii majoritatii in Parlament) si o optiune ferma pentru candidatul la sefia statului (la alegerile din 2014). Daca aceste obiective nu vor fi atinse, PDL-ul risca pierderea puterii pentru multa vreme si chiar disolutia, dupa "modelul PNTCD", testat la alegerile din anul 2000. Partidul istoric, refondat de Corneliu Coposu, a ratat Parlamentul, pentru ca toate tarele unei guvernari diletante si haotice au fost puse pe seama lui, iar succesorul defunctului lider nu a stiut sa puna piciorul in prag, in fata asaltului "tinerilor lupi" din conducere, individualisti, neexperimentati, ahtiati de prezentul puterii. Actuala batalie acerba pentru sefia PDL-ului s-ar putea vadi, din aceasta perspectiva, derizorie si inutila, daca partidul rateaza vreunul din obiectivele amintite, pierzand alegerile.
Am scris mai sus ca invingatorul pare a fi stiut deja. Premierul Emil Boc are sprijinul (declarat) al presedintelui Basescu, mentorul sau, si al partidului, precum si al unei grupari extrem de puternice, condusa de sefa organizatiei din Bucuresti, Elena Udrea, si o serie de lideri locali. D-l Boc este sustinut, oarecum de complezenta, si de grupul intelectualilor reformatori din partid, Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda. D-l Boc pare deja castigator in fata contracandidatului s