IBM a identificat deja câteva proiecte ce urmează să constituie obiectul de lucru al Centrului de Excelenţă în Cercetare "Transilvania". Acesta anunţ urmează semnării la Bucureşti, luna trecută, a Memorandumului de Înţelegere de către Thomas Reeves, vicepreşedinte global al IBM, şi Dorin Florea, primarul Municipiului Tîrgu Mureş, privind demararea discuţiilor în vederea creării în Tîrgu Mureş a unui centru de cercetare în colaborare cu IBM.
Echipa companiei IBM, formată din cercetători din SUA, Elveţia şi Israel se află la Tîrgu Mureş, la discuţii cu reprezentanţi ai universităţilor din oraşele transilvănene Tîrgu Mureş, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Alba Iulia. Discuţiile, găzduite de Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş, fac parte dintr-un şir de întâlniri organizate de Primăria Municipiului Tîrgu Mureş pentru identificarea domeniilor de cercetare care vor fi abordate de viitorul centru de cercetare "Transilvania" în colaborare cu IBM. Conform angajamentelor luate de către părţile implicate, în termen de 60 de zile de la semnarea memorandumului vor fi analizate posibilităţile de colaborare pe domenii cum ar fi sănătatea, farmacia, nanotehnologia, ştiinţele vieţii şi "smarter cities".
IBM va oferi sprijin materializat prin know-how şi transfer tehnologic proprietar, training al cercetătorilor români, patentare şi comercializare. Aşadar, dacă până acum cercetătorii români reuşeau doar să publice gratuit rezultatele studiilor în publicaţii de specialitate, în urma parteneriatului cu IBM rezultatele vor putea fi patentate şi comercializate către clienţi, companii private sau organizaţii guvernamentale din întreaga lume.
IBM a identificat deja câteva proiecte ce urmează să constituie obiectul de lucru al Centrului de Excelenţă în Cercetare "Transilvania". Acesta anunţ urmează semnării la Bucureşti, luna trecută, a Memorandumului de Înţe