Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume este cauzată de stilul de viaţă occidental. Aproximativ 300 milioane persoane din lume sunt diagnosticate în prezent cu astm bronşic deoarece locuiesc în oraşe aglomerate şi foarte poluate.
În ultimele două decenii, prevalenţa astmului, dar şi a bolilor alergice, a crescut îngrijorător o dată cu dezvoltarea urbană. Viitorul este sumbru, în condiţiile în care populaţia urbană va creşte de la 45% la 59% până în 2025. Aşadar, se aşteaptă o creştere importantă a numărului de pacienţi astmatici în următoarele 2 decenii. Se estimează că alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronşic în 2025.
Ce este astmul?
Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.
Simptomele astmului variază de la oră la oră, de la zi la zi, de la săptămână la săptămână, de la lună la lună. Adesea, se agravează în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.
De obicei, pătrunderea în căile aeriene a unor particule din aer (praf, păr de animel, pollen, mucegai, microbi) sau diverse elemente de poluare atmosferică, pot declanşa crizele de sufocare. În plus, atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu.
Ce cauzează astmul?
Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese şi creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.
În anii 90, oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astăzi, ei si-au dat seama că problema e