Cetăţenii britanici au respins în urma unui referendum reforma electorală dorită de liberal-democraţi, învinşi de asemenea în alegerile locale organizate concomitent, cu riscul unei slăbiri a coaliţiei guvernamentale pe care o formează cu conservatorii.
Potrivit rezultatelor definitive publicate în noaptea de vineri spre sâmbătă, 67,9 la sută dintre alegători s-au pronunţat împotriva reformei, în cadrul acestui referendum considerat primul test major pentru coaliţia guvernamentală aflată la putere de la 11 mai 2010. În favoarea reformei s-au pronunţat 32,1 la sută dintre alegători.
Rata de participare a fost de 42 la sută, un rezultat mai bun decât estimau analiştii, care se temeau de o prezenţă mult mai redusă, din cauza interesului mic suscitat de acest subiect.
Alegătorii aveau de ales între adoptarea unui mod de scrutin preferenţial (alternativ), care favorizează micile formaţiuni, şi menţinerea sistemului majoritar cu un tur pentru alegerile naţionale, care avantajează partidele tradiţionale.
Dar dincolo de această miză, ei au vrut în mod evident să sancţioneze liberal-democraţii, artizanii acestui referendum pe care l-au făcut o condiţie pentru intrarea lor în coaliţie cu conservatorii, dar acuzaţi că nu au respectat promisiuni din campanie şi că au sprijinit politica de austeritate a Guvernului.
Lovitura este cu atât mai dură pentru liberal-democraţi, a treia forţă politică a ţării, cu cât au fost învinşi şi în alegerile locale organizate în aceeaşi zi.
Partidul, în mod istoric de centru-stânga, a pierdut sute de mandate în consiliile municipale şi controlul mai multor primării.
El a suferit o înfrângere simbolică şi la Sheffield, în nordul Angliei, fieful vicepremierului şi liderului formaţiunii Nick Clegg, în favoarea opoziţiei laburiste.
În schimb, conservatorii şi laburiştii au câştigat mandate suplimen