Ţi s-a întâmplat să te întorci din drum ca să verifici dacă ai închis uşa? Numeri din doi în doi sau din şapte în şapte când ţi-e teamă de ceva? Dacă da, cât de des? Poate fi o banală superstiţie. Mai grav, însă, e când aceste ritualuri se numesc, în limbaj psihiatric \"Tulburare obsesiv-compulsivă\". E o boală aproape incurabilă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Repetativitatea, o caracteristică
Abrevierea acceptată pentru tulburarea obsesiv-compulsivă este TOC. Boala cu pricina e una din multele manifestări de control ale impulsului. "Există un "continuum", ca un curcubeu, între impulsivitate şi compulsivitate. Ultima este tendinţa de a face un lucru de mai multe ori împotriva voinţei tale! Oamenii conştientizează asta şi sunt ruşinaţi că nu se pot stăpâni", e tehnic doctorul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica Mindcare.
Cu toţii verificăm ca uşa să fie închisă şi robinetele oprite. Mulţi dintre noi nu vor să se descotorosească de hainele vechi, cărţi nefolositoare sau diverse obiecte care mai mult încurcă decât ajută. Aceste pot fi indicii, dar nu întodeauna argumente. "Dar o persoană cu TOC petrece ore întregi repetând diverse activităţi. Unele extrem de ciudate", lămureşte medicul problema simptomelor.
Pisica neagră şi canalul cu cinci găuri
Medicul Diaconu a avut un pacient special. Un student, de 21 de ani, refuza să iasă din casă. Motivul era spectaculos. Nasul lui trebuia să arate într-un anume fel. Puştiul avea o dismorfofobie. Nasul era OK, dar el credea că e mare şi urât. Atunci, fobic fiind, înainte de a ieşi pe uşă îi apărea obsesia că oamenii îl vor privi ciudat. Şi atunci se apuca să şi-l "îndrepte", trăgând de el la stânga şi în dreapta într-o ordine strictă! Operaţiunea dura câteva ore. Într-o zi a atins chiar recordul de 13 ore!
"Asta nu înseamnă că toţi oamenii care au o imagine