Tarifele mici plătite de români la gaze şi la electricitate au un decalaj prea mare faţă de preţul internaţional, susţine Yvonnick David, administrator al Camerei de Comerţ Franco-Române şi CEO al GDF Suez România, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul". Companiile străine ocolesc România pentru că nu găsesc aici nici predictibilitate, nici politici energetice coerente, absolut necesare pentru investiţii pe termen lung, spune Yvonnick David.
Din considerente sociale şi, aproape de fiecare dată, electorale, în ultimii ani Guvernul a avut o singură grijă legată de preţul gazelor şi cel al energiei electrice: să le ţină la un nivel cât mai scăzut.
Chiar dacă acest lucru a însemnat ignorarea preţurilor internaţionale, unde cotaţiile au crescut încontinuu în ultimii trei ani, dar şi ignorarea pericolului ca, la un moment dat, preţurile să nu mai poată fi ţinute în frâu şi să explodeze, făcând şi mai rău populaţiei.
Acest decalaj a deteriorat enorm piaţa locală de energie în ultimii ani, crede Yvonnick David, CEO al GDF Suez Energy România şi administrator al Camerei Franco-Române de Comerţ şi Industrie.
„România a făcut o alegere strategică, politică, aceea de a avea preţul local al gazelor mai mic decât cel internaţional. Gazele de producţie internă costă 49 de lei pe MWh. La nivel internaţional, preţul era 85 de lei în octombrie 2009, astăzi este 120 de lei, iar la finele anului va fi în jur de 160 de lei pe MWh", a declarat David.
Importul reprezintă circa 20% din consumul naţional de gaze, restul fiind acoperit de resursele autohtone.
Citiţi şi GDF Suez Energy: Gazele de import vor fi mai scumpe cu 33% la iarnă.
Modelul Norvegiei şi al Olandei
„În prezent, diferenţa dintre realitatea internaţională şi preţurile din România este uriaşă. Dacă pe piaţa electricităţii au fost câteva scumpiri, la gaze preţul este blo