Vicierea valorii despăgubirii acordată foştilor proprietari este permisă de o serie de scăpări ale mecanismului întrebuinţat pentru emiterea de noi titluri de conversie la "Fondul Proprietatea", începând cu 2 mai. (Scăpările pot fi oricând folosite drept uşi deschise pentru manipulare, motiv pentru care te mai întrebi dacă sunt, într-adevăr, scăpări.)
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat că a reluat emiterea titlurilor de conversie la "Fondul Proprietatea", urmând să fie acordate 1,4 miliarde acţiuni FP, reprezentând circa 10% din capitalul social al Fondului. Acţiunile sunt aferente celor 1.284 de dosare cu cereri de opţiune în acţiuni, înregistrate între 11 ianuarie şi 15 aprilie.
La solicitarea noastră, reprezentanţii ANRP ne-au precizat că "pentru conversiile realizate în săptămâna 2-6 mai, Autoritatea utilizează preţul mediu ponderat calculat pentru primele 60 de zile de tranzacţionare, calculat şi comunicat de BVB pe 19 aprilie (respectiv 0,6176 lei/titlu), iar pentru conversiile realizate începând cu data de 9 mai 2011, ANRP va utiliza preţul mediu ponderat calculat pentru ultimele 60 şedinţe de tranzacţionare ale FP, la bursă".
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, titlurile de conversie vor fi emise în ordinea înregistrării dosarelor cu cereri de opţiune, depuse de titularii acestora în perioada de suspendare (11 ianuarie-2 mai).
Care este perioada de timp în care ANRP este obligată să emită titlurile de conversie, de la înregistrarea dosarelor? Cine garantează că evoluţia preţurilor acţiunilor FP la bursă, în acest interval, nu poate fi alterată de speculatori, în funcţie de interesul despăgubirii?
Înregistrarea dosarelor cu cereri de opţiune în acţiuni (şi/sau bani) este rezultatul unui proces laborios care poate dura între câteva săptămâni şi, în unele cazuri, chiar şi câţiva ani. @N_