În locul plăţilor directe, istorice, fermierii vor primi bani în funcţie de natura culturii şi de rasele de animale, iar eficienţa economică va trebui să se îmbine cu cea ecologică. Prin viitoarea Politică Agricolă Comună, care se va contura în cursul acestei veri, UE va încuraja fermierii, între altele, să se asocieze în fonduri mutuale.
PDF Perspective în politica agricolă
PDF PARTEA 1 Politica agricolă comună post-2013: grafice şi date-cheie
PDF PARTEA 2 Politica agricolă comună post-2013: grafice şi date-cheie
„Principiile de finanţare a activităţilor agricole se vor schimba, potrivit sugestiilor exprimate în dezbaterile publice, însă nu avem intenţia de a modifica plafoanele de cofinanţare", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, aflat zilele trecute într-o vizită în judeţul Cluj. El a explicat că va exista o trecere de la plăţile directe, istorice (practicate acum) la un sistem adaptat fiecărei ferme în parte.
De asemenea, nu se va mai ţine cont doar de nivelul producţiei, ci şi de mărimea fermei. Probabil, plata directă, de sute de mii sau milioane de euro la fermele mari nu e cea mai bună soluţie, trebuie să găsim formule de sprijin mai diversificate. Dar nu vrem nici să facem haiducie, să luăm banii de la fermele mari şi să-i dăm celor mici.
Principalul obiectiv al viitoarei Politici Agricole Comune va fi combinarea eficienţei economice cu performanţa ecologică, astfel încât fermele să fie şi profitabile, dar şi prietenoase cu mediul înconjurător, a precizat Cioloş. În fine, el a mai arătat că fermierii se vor putea asocia pentru a depăşi momentele critice, constituind fonduri mutuale care vor primi şi un sprijin comunitar. Mai exact, „atunci când pe piaţă sunt preţuri bune, producătorii îşi pot depune o mică parte din profituri într-un astfel de fond, iar atunci când preţurile sc