În ultimii doi ani preţul pentru întabularea unei proprietăţi în Cartea Funciară a scăzut cu 50%. De vină pentru această situaţie este criza de pe piaţa imobiliară.
„Având în vedere criza, prețurile pentru întabularea unei proprietăţi au scăzut foarte mult. Dacă în 2008 întabularea unui apartament costa în jur de 5-600 de lei în prezent preţul mediu ajunge la 300 de lei. La terenuri cu construcții preţul ajunge undeva la 7-800 de lei faţă de 1.500 de lei acum trei ani. La aceste prețuri se adaugă taxele de avizare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care sunt de 120 lei pentru un termen normal de 30 de zile și de 600 lei pentru termen de urgență, adică 9 zile lucrătoare" susţine Cornel Păunescu, vicepreşedintele Ordinului Geodezilor Români.
Primul pas pentru întabularea unei proprietăţi îl reprezintă măsurarea proprietăţii. „Unele persoane autorizate folosesc planurile apartamentului preluate de la proprietar, care la rândul lui le are de la constructor. Este total greşit deoarece pot apare diferențe mari la suprafețe. Nu se știe dacă în plus sau în minus. Oricum ar fi trebuie sesizate deoarece o greșeală poate duce la anularea întabulării. De asemenea proprietarul trebuie să prezinte întreaga proprietate: pivnițe, camere de servicu, mansarde, balcoane, debaraler, etc. Orice omisiune poate crea mari probleme în viitor.
La terenuri de asemenea trebuie măsurat cu aparatură modernă care poate da precizii bune. Dacă se folosesc aparate vechi pot apare diferențe la suprafețe. Trebuie măsurat fiecare colț cu fiecare vecin în parte. Orice eroare la limita de proprietate poate duce la procese cu vecinii.
Revenind la acte, acestea trebuie depuse fie original fie copie legalizată. Proprietarul, dacă nu are încredere, poate să depună singur dosarul sau poate prezenta actele original doar când sunt duse la Cartea Funciară (merge el cu perso