Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12 la sută, afirmă preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, informează Mediafax.
"În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12 la sută dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european", a spus Minea la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.
Sorin Minea a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni.
"Va fi o medie între 8 şi 10 la sută. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere", a adăugat el.
Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea preţurilor la alimente.
"Atâta timp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană", a explicat el.
Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12 la sută, afirmă preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, informează Mediafax.
"În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu