Ministerul Economiei propune Guvernului înfiinţarea unui fond de risc, finanţat de la bugetul de stat, care să contribuie atât la atenuarea efectelor crizei economice, cât şi la sprijinirea cu capital a exportatorilor de produse româneşti în state din afara Uniunii Europene.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la o strategie naţională de export pentru perioada 2011-2015, anunţă Mediafax.
Proiectul prezintă 15 sectoare "strategice" şi domenii de activitate care vor putea contribui la creşterea exporturilor, precum şi ţările în care produsele şi serviciile ar urma să fie comercializate.
Sectoarele avute în vedere sunt construcţia de maşini, echipamente şi subansamble, IT, mobilă, confecţii, încălţăminte, electronice şi electrotehnice, turism rural, agricultură ecologică, vin, artizanat, servicii profesionale, design, construcţii, aeronautică şi tehnică militară, construcţii de nave şi echipamente şi servicii petrochimice.
Cea mai mare parte a exporturilor ar urma să fie direcţionată spre Germania, Franţa, Rusia, China, ţările din Orientul Mijlociu şi Orientul Apropiat, Ucraina, Turcia, India, Marea Britanie şi Italia, dar şi către Spania, Israel, Japonia, SUA, Israel, Cipru, Austria, Serbia, Polonia şi Brazilia.
În proiect se menţionează că exportatorii români "resimt încă lipsa aptitudinilor manageriale pentru a face faţă noului model de afaceri, lucru care explică, în parte, de ce marea majoritate a exporturilor sunt încă în zona subcontractării".
"Puţini exportatori deţin branduri puternice de export sau sunt exportatori inovativi", se spune în document.
Pentru stimularea exporturilor, Ministerul Economiei propune crearea unor "insule comerciale româneşti" în ţările cu comunităţi mari de români, precum Italia, Spania, Canada, Israel, Grecia, C