Câştigul salarial mediu nominal net a fost în martie de 1.493 lei, cu 5,6% (79 lei) mai mare decât în luna anterioară, dar cu 1,1% mai mic comparativ cu martie 2010, cele mai ridicate valori înregistrându-se în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scăzute în hoteluri şi restaurante.
Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 5.001 lei în fabricarea produselor din tutun şi de 839 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.056 lei, cu 5,8% mai mare decât în luna precedentă.
În martie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de februarie, ca urmare a acordării de prime ocazionale (premii anuale, prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru 1 şi 8 martie, tichete de vacanţă) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, 32%, şi în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 29,8%.
De majorări între 18% şi 21% au beneficiat angajaţii din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, iar între 13% şi 15% cei din fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Creşteri ale câştigurilor între 10% şi 12% au avut loc şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petro