Reţetă. Pentru a ca miezul să fie copt, pâinea a fost coaptă timp de şase ore, iar coaja arsă a fost răzuită cu o sabie Deşi nu a fost omologat oficial, brutarii susţin că este vorba de un record, întrucât nimeni nu a reuşit până acum să coacă o pâine de casă cu cartofi atât de mare, într-un cuptor tradiţional. Brutarii au frământat manual un aluat de 70 de kilograme, din 30 kg de făină, 5kg cartofi, drojdie, apă şi sare şi, după ce acesta a crescut, pâinea a fost introdusă la cuptorul încins la 500 de grade, unde a stat timp de 6 ore.
Pâinea record a fost coaptă în mod tradiţional, pe vatră, după ce cuptorul a fost încins cu lemne de fag. Brutari s-au aşteptat ca pâinea să cântărească 55 de kilograme, dar au auvt surpriza ca, după scoaterea din cuptor, ea să cântăreacă „doar" 47,8 kg. Crusta arsă, formată la copt, măsura un centimetru, motiv pentru care a fost răzuită cu ajutorul unei săbii. Pentru a testa cuptiorul, brutarii au copt vineri o pâine, de 38 de kg, din care au tăiat o „felie" de aproape un metru lungime, care, aşa cum se spune în zonă, ar ajunge pentru hrana pe o zi a unui cosaş.
După ce au curăţat pâinea de aproape 48 dekg, brutarii au invitat curioţşii, adunaţi în nmăr mare, să rupă din pita fierbine. Localnicii şi turiştii veniţi la Zilele Sfântu Gheorghe s-au ospătat bucuroşi din pâinea aburindă, nu înainte de a se fotografia cu pita uriaşă făcută de brutarii secui.
Reţetă. Pentru a ca miezul să fie copt, pâinea a fost coaptă timp de şase ore, iar coaja arsă a fost răzuită cu o sabie Deşi nu a fost omologat oficial, brutarii susţin că este vorba de un record, întrucât nimeni nu a reuşit până acum să coacă o pâine de casă cu cartofi atât de mare, într-un cuptor tradiţional. Brutarii au frământat manual un aluat de 70 de kilograme, din 30 kg de făină, 5kg cartofi, drojdie, apă şi sare şi, după ce acesta a crescut, pâinea a fost introd