Invatamantul de stat a murit, spunea Bill Gates in 2005. Scolile de stat sunt depasite si "limiteaza, chiar ruineaza vietile a milioane de americani in fiecare an", spunea acesta, declansand un lant de reactii si investitii private in invatamant.
Ce au reusit sa aduca insa investitiile private in sistemul educational si ce oportunitati reusesc acestea sa ofere copiilor?
Sistemul de invatamant este deseori marcat de probleme serioase, iar multe dintre ele sunt cauzate de lipsa de finantare. Lectia pe care au invatat-o insa americanii, in privinta finantarii sistemului de educatie prin fundatii private, este insa ca banii sunt de ajuns pentru a face un sistem de invatamant performant.
Bill Gates, care a renuntat la scoala ca sa devina cel mai bogat om din lume, a sesizat probleme serioase din sistemul de invatamant de stat si a inceput valul modernizarii, prin investitiile private. La aproape sase ani de la discursul sau insa, investitiile private nu au reusit sa ofere rezultatele asteptate, arata o analiza a asociatiei Center for Public Integrity, din Statele Unite.
Bill Gates, magnatul in IT Michael Dell, investitorul Eli Broad, dar si familia Walton, de la lantul de supermarketuri Wal-Mart, toti si-au pus banii la bataie pentru a moderniza sistemul de invatamant - in total, aproximativ 4,4 miliarde de dolari.
Investitiile sunt cu atat mai importante cu cat multi dintre oamenii de afaceri de succes sunt persoane care nu au avut performante academice mari. Insa educatia a fost de doua ori un pariu pierdut, pentru miliardari.
In zece districte urbane majore din SUA in care s-au investit bani, au venit rezultatele: in noua dintre ele, performanta si numarul de absolventi erau mai mici decat media din statul respectiv. In plus, chiar daca s-au vazut imbunatatiri rapide, nu au fost indeajuns pentru a