ISTORIE. Conflagrația de la începutul secolului trecut mai are un singur martor în viață: o bătrânică britanică, în vârstă de 110 ani, care și-a îngropat soțul acum 41 de ani și căreia toamna lui 1918 i-a lăsat cele mai cele mai frumoase amintiri din viață. Întrebată cum se simte la vârsta de 110 ani, femeia a răspuns simplu: „Ca și atunci când aveam 109”.
După ce săptămâna trecută a murit ultimul combatant din Primului Război Mondial - Claude Stanley Choules (1901-2011) - Florence Green (110 ani), o voluntară din Norfolk, este unicul supraviețuitor al conflictului armat dintre 1914 și 1918. Deși a fost doar membră a Women Royal Air Force(WRAF) – un corp auxuliar de femei, destinat să suplinească mâna de lucru a bărbaților plecați pe front, Green e considerată veteran de război.
Presa engleză a început să-i facă vizite abia din 2008, fiindcă doar în urmă cu trei ani a fost descoperit faptul că vârstnica e o supraviețuitoare a Primului Război Mondial. Un cercetător în domeniul geriatriei a dat peste fișa ei de război, la Arhivele Naționale Britanice. Dosarul era clasat sub numele de dinainte de căsătorie al bătrânei, Florence Patterson.
„Bombardamentele” cu flori și cărbuni
Florence Green s-a născut la Londra și avea 17 ani când s-a înrolat în Women Royal Air Force, la sfârșitul verii lui 1918.
Pe 11 noiembrie 1918 – ultima zi a războiului – lucra la baza Royal Air Force din Marham. Își amintește că aviația britanică a sărbătorit capitularea Germaniei „bombardând” cu flori aerodromul apropiat din Narborough, iar piloții din Narborough, în semn de „ripostă”, s-au ridicat la cer pentru a „bombarda” cu saci de cărbune pistele aceluiași aeroport.
Pe 20 februarie 2011, când a împlinit 110 ani, bătrânica a fost omagiantă de Forțele Aeriene Britanice, militarii vizitând-o acasă și aducându-i un tort. Întrebată cum se simte la această vârstă, Flo