Adrian Albert este doctorand în cadrul prestigioasei universităţi americane Stanford, unde se specializează în departamentul de Electrical Engineering, ceea ce presupune o arie complexă de cercetare de la sisteme integrate până la economie aplicată şi artă computaţională.
Fizician de profesie, Adrian Albert consideră că lectura şi limbile străine stau la baza oricărei formaţii intelectuale de nivel înalt.
Care a fost parcursul educaţional (proiecte naţionale, internaţionale) pentru a ajunge doctorand la Stanford?
Adrian Albert: În liceu m-am axat pe fizică şi limbă germană – m-am calificat la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Am făcut facultatea în Germania, în Bremen, mai întâi cu o bursă parţială de la universitate, în ultimii doi ani cu o bursă completă de la guvernul german prin fundaţia Konrad Adenauer. Mi-am luat licenţa în fizică şi matematică computaţională, iar mai apoi masteratul în astrofizică (echivalentul vechiului Diplom german). În timpul facultăţii, am muncit în cercetare în laboratoarele universităţii în timpul anului şcolar şi în laboratoare din Statele Unite în timpul verii. După masterat – în Germania studenţii termină în mod tradiţional un masterat pentru a se putea angaja – am lucrat în cercetare la o companie de animaţie din California (Pixar Animation Studios). Am aplicat la mai multe programe de doctorat, şi am ales Stanford din motive personale la acel moment.
Doi factori cred că m-au ajutat cel mai mult până acum – disponibilitatea pentru muncă intensă şi susţinută, şi faptul că am citit destulă literatură în diverse limbi pentru a mă putea exprima în mod coerent în scris. Comunicarea ştiinţifică (şi nu numai) se face în general ori în scris, ori vizual. O aplicaţie pentru facultate, pentru un program doctoral, sau pentru fonduri de cercetare, care este bine scrisă va primi mult mai multă atenţi