Orăşenii sunt ceva mai optimişti privind posibilităţile lor de a avea succes în viaţă faţă de cei din mediul rural. Dar pesimismul creşte odată cu vârsta. Peste jumătate dintre români consideră că nu au prea multe şanse să se afirme în viaţă. Speranţele lor scad pe măsură ce înaintează în vârstă.
A absolvit două facultăţi, este masterand şi crede că şansele să se afirme din punct de vedere profesional sunt destul de scăzute. La vârsta de 28 de ani, Andra se gândeşte să plece din ţară, chiar dacă asta ar însemna să o ia de la capăt inclusiv în ceea ce priveşte studiile. „Am terminat Ştiinţe Politice şi Comunicare şi Relaţii Publice. Masterul îl fac în Administraţie Publică. Numai că mi-e foarte greu să găsesc un post care să-mi ofere un trai relativ decent", spune ea.
Este conştientă că fiecare început e greu şi mărturiseşte că nu o îngrijorează atât faptul că, în prezent, are un salariu mic, cât cel că nu întrevede prea multe şanse de afirmare, oricât de mult ar munci. „Am trecut prin situaţii destul de neplăcute şi am ajuns la concluzia că, dacă n-ai un pic de noroc, doar prin muncă susţinută nu te poţi afirma prea repede", spune Andra. Nu a gândit mereu aşa. „Pe la 19-20 de ani, eram foarte optimistă. Credeam că, pe măsură ce va trece timpul, şansele de afirmare în plan social vor creşte şi ele. Acum nu mai gândesc aşa", mai spune tânăra, cu toate că admite că nu reduce la zero posibilitatea de a se afirma în viaţă în ţara în care s-a născut.
O doză mare de pesimism
Raportul „Calitatea vieţii în România 2010", realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), arată că, la noi în ţară, oamenii sunt mai degrabă pesimişti în ceea ce priveşte şansele de acces social. Peste 50% din respondenţi consideră că posibilitatea de a se afirma în viaţă, atât ei, cât şi cei apropiaţi, este scăzută şi foarte scăzută. Nu există di