Primul cinematograf nonprofit din Craiova a fost inaugurat în acest weekend. Zeci de tineri s-au înghesuit în sala de cinema a Sindicatului Liber Electroputere pentru a urmări filme de Adrian Sitaru sau de Cătălin Mitulescu. Sala de cinema construită de comunişti pentru miile de angajaţi ai Uzinei Electroputere şi închisă în anii ’90 s-a dovedit neîncăpătoare vineri seara.
Promovarea în mediul virtual a inaugurării primului cinematograf gratuit din ţară le-a adus organizatorilor, Centrului pentru Cultură Contemporană „Club Electro Putere", zeci de spectatori curioşi să vadă despre ce este vorba.
Iniţiatoarea proiectului, Rimona Afana, fondatoarea CEP Cinema, a urcat pe scenă pentru a explica de ce a avut această iniţiativă. „Filmele difuzate de cinematografele din ţară sunt pelicule comerciale cu bugete mari. Noi ne dorim să promovăm şi filmele realizate cu bugete mici şi medii, care sunt necomerciale". Organizatorii vor să le ofere craiovenilor o porţie de cultură gratuită, dar îşi doresc ca o seară la cinema să nu implice numai vizionarea unor filme, ci şi dezbateri în cadrul cărora publicul să interacţioneze cu realizatorii.
Întâlnire o dată la două săptămâni
Primul film care a rulat vineri seara a fost scurtmetrajul „Colivia", în regia lui Adrian Sitaru. Pelicula care durează aproximativ 15 minute, premiată la mai multe festivaluri internaţionale, a smuls aplauzele publicului pus în faţa unei comedii realiste al cărei subiect se învârte în jurul unei familii obişnuite din România.
Al doilea film, „Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu, un scurtmetraj apreciat de criticii de specialitate, le-a adus din nou zâmbetul pe buze spectatorilor. La al treilea film deja sala a izbucnit în aplauze încă de la primele minute. Subiectul şi evoluţia poveştii din scurtmetrajul „La drumul mare", în regia lui Gabriel Sîrbu, i-a amuzat la ma