Violoniști Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya vor aduce în premieră simultan pe scea Sălii Radio două viori istorice: Stradivarius "Pachoud" din 1694 și Andrea Guarneri "Maria Theresia" din 1676. Membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violoniști vor putea fi ascultați în premieră la București în Concertul pentru două viori şi orchestră de coarde de Sir Malcom Arnold, alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Gerd Schaller, vineri, 13 mai 2011, la ora 19.00, la Sala Radio.
De asemenea, în deschiderea serii publicul il va putea auzi pe Valentin Gheorghiu în calitate de organist cu o compoziţie proprie, Coral şi fugă în stil clasic pentru orchestră şi orgă.
Există creatori care au afinităţi atât de profunde cu spiritualitatea poporului lor, încât pentru conştiinţa întregii omeniri ei o reprezintă plenar şi indubitabil. Un astfel de simbol este Antonin Dvořák pentru sufletul poporului ceh. Prin Dvořák, cultura muzicală a ţării sale se impune în marele romantism la cele mai înalte cote. Simfonia a VIII-a de Antonin Dvořák va încheia concertul Orchestrei Naționale Radio sub bagheta lui Gerd Schaller.
Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu prof. Oprişan. Printre mentorii săi s-au numărat ulterior profesorii Mailat, Adriana Carpen şi Cornelia Bronzetti. În perioada de început tânărul violonist a câştigat şapte competiţii naţionale şi premiul I la Concursul Internaţional „Kocian", Cehoslovacia. Ulterior, din 1990, la invitaţia violonistului Alberto Lysy, profesor la renumita Academie „Menuhin" din Gstaad, a avut şansa de a-şi continua studiile beneficiind de îndrumarea lui Lysy şi a unor maeştri ca Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Pierre Amoyal şi alţii. Preocupat în