Lista de monitorizare a Fondului Monetar Internaţional conţine un număr important de companii de stat din România atât de la nivel central, cât şi local, acestea trebuind să dea socoteală asupra modului în care cheltuie banii, a declarat, vineri, într-un interviu acordat RRA, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, citat de Agerpres.
"Avem în vedere un număr larg de companii atât de la nivel central, cât şi de la nivel local. Este important să înţelegem faptul că aceste companii ale statului, care sunt beneficiare de resurse publice, trebuie să dea socoteală asupra modului în care aceşti bani sunt cheltuiţi. Eficientizarea acestor companii este crucială pentru sănătatea finanţelor publice ale acestei tari. Cu cât această eficientizare se va face mai repede, se va face mai corect şi ea va fi mai transparentă, cu atât presiunea pe finanţele publice se va diminua şi vor fi mai mulţi bani pentru investiţii", a afirmat Tănăsescu.
Întrebat care va fi soarta companiilor care nu vor rămâne în grija statului, oficialul FMI a precizat că totul "depinde de la companie la companie" şi că nu există "un diagnostic general" pentru acest lucru, adăugând, totodată, că societăţi precum Tarom sau Oltchim nu vor fi închise.
"Depinde de la companie la companie. Repet, nu putem avea un diagnostic general, trebuie văzut în perioada lunilor care urmează (...) în cazul Tarom şi în cazul Oltchim nu se pune problema închiderii sau problema desfiinţării, se pune problema cum facem ca aceste companii să fie mai eficiente. Poate, parţial, trebuie avute în vedere nişte investiţii ale unor investitori strategici, poate trebuie avute în vedere anumite, eu ştiu?, eliminări de activitate sau înscrierea altor activităţi. Deci, este nevoie, cred, de o analiză caz cu caz pentru a lua o decizie", a subliniat Mihai Tănăsescu.
Oficialul FMI a punctat faptul că noul acord s