În perioada 8 - 15 mai, la Sibiu se desfăşoară celebrul festival de jazz. Aflat la ediţia cu numărul 41, Sibiu Jazz Festival este cel mai vechi festival de acest gen din România.
CITEŞTE ŞI:
Galele Studenţeşti de Jazz gata de start
Criticul de jazz Virgil Mihaiu remarcă prezenţa pe afişul festivalului a vocalistei belgiene Fanny Beriaux, crescută în spirit clasic, dar trecută cu arme şi bagaje în tabăra ludico-improvizatorică şi a vocalistei China Moses, care îşi valorizează rădăcinile afro-americane resuscitând arsenalul divelor jazzului (printre care se află şi propria sa mamă: Dee Dee Bridgewater). O altă vocalistă care va fi prezentă la Sibiu este şi portugheza născută în Mozambic Maria João. S-a afirmat, în anii '80, printr-o colaborare cu pianista japoneză Aki Takase. Dar adevăratul mentor muzical al Mariei este pianistul Mário Laginha, cu care a înregistrat primul album în 1983. De atunci până azi au urmat alte 12. Împreună au devenit un fel de marcă a jazzului portughez.
Jazz din Olanda, Austria şi Polonia
Olanda va fi reprezentată de grupul Wired Paradise, al saxofonistului numărul unu din acea ţară: Yuri Honing. Acesta combină arta improvizaţiei muzicale cu elemente de rock, dance şi electronics, spre a-şi argumenta crezul că jazzul nu e un stil, ci un limbaj. Saxofonistul şi-a alăturat o trupă alcătuită din compatrioţi de încredere, plus un invitat pe măsură - ghitaristul german Frank Möbus.
Saxofonistul Harry Sokal Foto: HarrySokal.com
Festivalul de la Sibiu prezintă la fiecare ediţie câte o mostră din panorama jazzistică a Poloniei. De data aceasta vom avea ocazia să cunoaştem formaţia Chromosomos, fondată şi condusă de bateristul Artur Dominik. Avându-i în componenţă şi pe Tomek Kasiukiewicz /trombon&instumente electronice, Lukasz Kluczniak - sax şi Marcin Lamch, cvartetul