Inconvenient. Prezența mătreții îți creează disconfort și te face să nu te mai simți bine în pielea taCum se formează
Epiderma este formată din straturi celulare care se reînnoiesc la un interval de trei săptămâni. Aceste celule cutanate suportă un ciclu de viaţă care culminează cu moartea şi desprinderea lor de piele, fenomen care se numeşte descuamare. Faţa, corpul, dar şi pielea capului sunt supuse acestui fenomen microscopic. În anumite cazuri, însă, celulele moarte se acumulează şi devin vizibile. Cele de pe scalp reprezintă mătreaţa.
Factori care declanşează apariţia ei
Mătreaţa este cauzată de un stres celular care duce la o accelerare a ciclului de reînnoire celulară şi deci la acumularea pe scalp a unei grămezi de celule moarte. Ce este stresul celular? Un fenomen legat de nervozitate, oboseală, măsuri de îngrijire neadecvate sau o alimentaţie deficitară. Mătreaţa este uneori însoţită de deshidratarea sau deteriorarea scalpului, hiperseboree (păr gras) şi căderea părului. În plus, mătreaţa poate fi cauzată de o ciupercă.
Tipuri
Cum îţi dai seama dacă ai mătreaţă grasă sau uscată? Mătreaţa uscată este fină şi separată de pielea capului (care este, în general, tot uscată), în timp ce mătreaţa grasă aderă pe scalp şi provoacă deteriorarea acestuia. Atunci când te piepteni, mătreaţa uscată, mică şi foarte albă, cade pe umeri ca o zăpadă. Mătreaţa grasă este mai groasă, pentru că celulele moarte se unesc între ele, iar sebumul o lipeşte de scalp. Formează un fel de noroi compact, care asfixiază scalpul şi poate provoca, pe termen lung, căderea părului, de aceea este nepărat necesar s-o tratezi rapid.
Cum se tratează?
Mătreaţa îţi dă o senzaţie de disconfort, care te face să nu te mai simţi bine în pielea ta? Când este fină şi uscată, este suficient un şampon anti-mătreaţă pentru a remedia problema: pe bază de antifungic ch