Comparație. Şase sectoare, şapte primari, aproximativ 30.000 de angajaţi într-un oraș cu multe probleme. Sistemul administrativ local actual datează din 1979 . De atunci, a devenit din ce în ce mai stufos.
Citește și:Câştigă 10.000 de euro cu „Adevărul”!
Regulament de participare „O capitală, un singur primar”
Astfel, Primăria Generală este condusă de un primar general şi doi viceprimari, sectoarele au în frunte câte un primar şi doi viceprimari, iar Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) este compus, potrivit legii, din 55 de consilieri.
Oamenii Primarului General
Potrivit legii, Primarul General, ales prin vot pentru un mandat de patru ani, dispune măsurile necesare pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor şi ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale.
El este cel care numeşte personalul din aparatul propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale, cu excepţia secretarului. Conform datelor Primăriei Generale, la sfârşitul lunii aprilie, în instituţie lucrau 938 de persoane.
Potrivit Prefecturii Bucureşti, numărul maxim de posturi aprobat prin ordonanţă de urgenţă pentru Primăria Generală a Capitalei se ridică la 4.929.
Salarii de peste 3.500 de lei
La ora actuală, salariaţii din aparatul Primăriei sunt plătiţi cu sume cuprinse între 3.583 de lei brut şi 1.007 de lei brut. Spre exemplu, pentru un post de director general, Primăria plăteşte maximum 3.583 de lei brut şi minimum 3.085 de lei brut, în timp ce un executiv primeşte cel puţin 2.920 şi cel mult 3.318.
Şefii de servicii ai instituţiei sunt remuneraţi cu cel mult 2.875 de lei, iar cei de birou cu cel mult 2.544 de lei. Cel mai puţin câştigă muncitorii care au salarii brute cuprinse între 670 şi 1.007 lei. Salariile nete su