Cinci copii cu vârste între un an şi jumătate şi trei ani şi jumătate au ajuns în spital la mijlocul lunii trecute, după ce la creşă li s-a servit mazăre cu carne de pui, un fel de mâncare nerecomandat. Pentru greşeală a plătit asistenta-şefă, dar problema lipsei personalului în bucătărie a rămas nerezolvată.
La trei săptămâni de la declanşarea anchetei sanitare la Creşa nr. 2 din Slatina, în urma unei suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a definitivat raportul de control, singura sancţiune aplicată îndreptându-se împotriva asistentei-şefe, care a fost amendată cu 500 de lei. Inspectorii sanitari au mai aplicat şi cinci avertismente, evidenţiind totodată mai multe aspecte care trebuie remediate. S-a reclamat faptul că „nu exista un spaţiu propriu de servire a mesei, că meniul se pregăteşte nediferenţiat pentru creşă şi pentru cămin, dar şi că fluxurile tehnologice din blocul alimentar erau parţial ocupate (grilaje metalice)“. Deşi s-a considerat că momentul nefericit a fost depăşit, asta şi graţie grijii personalului de a şterge în weekend urmele (inspectorii sanitari nu au mai putut preleva probe din felul de mâncare incriminat), problema administrării în comun a cantinei rămâne şi pare să nu incomodeze pe nimeni.
Incidentul se poate repeta oricând
„Din punct de vedere al DSP Olt, aceste rezultate nu infirmă posibilitatea evoluţiei unei toxiinfecţii alimentare, deoarece momentul recoltării probelor a fost depăşit atât pentru cele luate de la pacienţi (probe recoltate după administrarea tratamentului cu antibiotice), cât şi în ceea ce priveşte testele de salubritate prin intervenţia în obiectiv după weekend, interval în care practic colectivitatea a fost supusă unui program de igienizare. Având în vedere că la controlul condiţiilor de organizare şi funcţionare s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi