Mult disputata ieşire din recesiune - ce urmează a fi confirmată oficial în câteva zile - a coincis cu informaţii sporadice care conturează însă o tendinţă îngrijorătoare: mari investitori străini fie au confirmat decizia, fie şi-au anunţat intenţia în ultimele zile de a părăsi România! ING Servicii, RBS Bank, Nokia, banca MKB, Volksbank şi, mai deunăzi voalat Orange. La toate aceste anunţuri oficiale pot adăuga confirmări care mi-au parvenit în ultimele săptămâni din dialogul direct cu câţiva investitori străini de mare calitate: pleacă sau se gândesc foarte serios să o facă!
După momentele iniţiale de perplexitate am încercat să înţeleg ce poate cauza această decizie drastică, de a părăsi o piaţă cu potenţial - cel puţin aşa ne-o imaginăm -, o ţară membră UE şi mai nou blagoslovită cu un angajament militar american impresionant. Dacă, aşa cum ni se spune, programul de stabilizare economică a fost un succes, dacă ieşirea din criză e după colţ, dacă ţara asta e aşa de bine condusă şi atât de bine văzută în exterior, de ce ne pleacă investitorii străini?
Prima explicaţie pe care am primit-o chiar din gura unor posibili "fugari" este şi cea mai îngrijorătoare: după 21 de ani de economie liberă şi aproape 3 ani de criză, Romania se adânceşte în corupţie şi clientelism - cel puţin aşa percep situaţia impricinaţii. Companii străine mari se plâng că nu au acces corect la contracte cu statul român şi că întregi sectoare cheie ale economiei - cum ar fi infrastructura - par să fie rezervate altor jucători, pe criterii cel puţin stranii. Procesele de avizare şi autorizare durează din ce în ce mai mult, reglementarea este percepută ca inechitabilă şi impredictibilă, justiţia e lentă şi lipsită de credibilitate. Recenta decizie a ANAF de a evidenţia în strategia fiscală o sumă consistentă provenită din "controale mai dese" la companii nu face decât să ampli