Integrarea în Europa a celor 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova a început încet, dar sigur, încă de acum doi ani, cu paşapoarte pe care scrie România. Ca să scape de sărăcia lucie şi să facă bani în Vest, ca să înveţe, să-şi reîntregească familia sau pur şi simplu din mândria de a se numi români cu acte, aproximativ 23.000 de moldoveni şi ucraineni cu strămoşi din fosta Basarabie au devenit anul trecut cetăţeni ai României.
„Cine vorbeşte e dat afară din sală", face pe durul unul dintre paznicii de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) la cei peste 150 de oameni în toată firea care aşteaptă smirnă pe scaune, cu mâinile împreunate în poale, transpiraţi şi emoţionaţi ca nişte şcolari, să li se spună că sunt români. Într-o linişte în care orice şoaptă e răsunătoare, primul pas ca să devii român este să ai două poze de paşaport la tine.
Emoţia ceremoniei de depunere a jurământului de credinţă către România e întrecută însă, la început, de spaima că rămâi cu pozele nedecupate cum se cuvine. Tocmai de aceea, statul român pune la dispoziţia viitorilor săi cetăţeni două-trei foarfeci care circulă din mână în mână prin sală. „Daţi domne şi mai în spate, chiar aşa o ţineţi atâta!", nu mai rezistă tensiunii un bărbat cu accent moldovenesc. „Aveţi ceva de vorbit acolo în spate?", nu ratează ocazia paznicul să se facă util statului român. Nu mai e timp de alte apostrofări şcolăreşti, căci doamna Nicoleta Eucarie, şefa ANC, a intrat în sală şi toată lumea sare în picioare. În fundul sălii, speriată că o prinde solemnitatea nepregătită, o tânără brunetă care nu ar dezamăgi nici un catalog de modă înşfacă o foarfecă de prin vecini pentru a-şi cizela marginile fotografiilor. „Lăsaţi, domnişoară, forfecuţa! Acum depunem jurământul, nu ne ocupăm de poze!", nu o iartă un paznic mustăcios.
Înainte să pornească ceremonia, Nicoleta Eucarie vrea să