Conform declaraţiilor făcute la sfârşitul săptămânii trecute de către guvernatorul B.N.R., Mugur Isărescu, deşi e cu mult în urma majorităţii statelor comunitare în ceea ce priveşte salariul mediu pe economie, România este vicecampioană regională la scumpiri ale alimentelor. În afară de Bulgaria, în nici o altă ţară comunitară alimentele nu s-au mai scumpit atât de mult în ultimul an. Specialiştii locali din domeniul agricol susţin că, din punct de vedere al producţiei agricole, scumpirile sunt inexplicabile, pentru că anul trecut a fost unul bun pentru agricultură. Responsabilitatea pentru scumpiri, consideră aceştia, o poartă comercianţii, “samsarii” intermediari şi importatorii, care fac legea şi impun şi păstrează preţuri mari pe această piaţă.
O treime din veniturile românilor se duc pe mâncare
Conform guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, România înregistrează cea mai mare creştere a preţurilor la alimente din regiune, după Bulgaria.
Din blocul estic de şapte state foste comuniste, România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, majorarea costurilor alimentelor fiind, în viziunea guvernatorului B.N.R., principalul factor de creştere a ratei inflaţiei.
Potrivit unui studiu statistic al B.N.R. prezentat de Mugur Isărescu, românii nu consumă mai mult decât vecinii europeni, însă ponderea alimentelor în coşul de consum este cea mai ridicată. Astfel, o treime din veniturile românilor se duc pe alimente – pondere cu mult mai mare decât cea din toate statele vest-europene.
Din cauza fluctuaţiilor legate de preţul alimentelor, inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, cauza fiind, în opinia B.N.R., scumpirea cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.
Conform aceluiaşi