FMI şi Guvernul prezintă astăzi rezultatele primei evaluări a noului acord cu FMI (de tip "precauţie", cum l-a numit preşedintele Traian Băsescu), după ce săptămâna trecută cele două părţi întârziaseră să bată palma din cauza divergenţelor legate de privatizarea companiilor de stat şi de ipoteza reducerii, începând cu a doua jumătate a anului, a contribuţiilor la asigurările sociale (CAS).
Misiunea Fondului Monetar Internaţional condusă de Jefrrey Frenks a început la 26 aprilie şi se încheie mâine, 10 mai.
După o discuţie la Palatul Coroceni între delegaţia Fondului şi preşedintele Traian Băsescu, şeful statului a explicat sâmbătă seară, într-o conferinţă de presă, rezultatul la care s-a ajuns urmând ca astăzi să fie prezentată, dacă nu scrisoarea de intenţie, cel puţin o parte dintre angajamentele care vor fi consemnate acolo.
Scăderea CAS nu se va petrece în acest an, a lăsat să se înţeleagă şeful statului: Nu este posibil! în privinţa companiilor de stat, ele vor raporta rezultatele direct Ministerului Finanţelor.
Datele Ministerului Finanţelor arătau în aprilie că veniturile bugetului general consolidat au crescut în primul trimestru cu 10,2% faţă de perioada similară din 2010, în principal graţie majorării încasărilor din TVA şi accize, cheltuielile urcând cu doar 1,3%, investiţiile fiind motivul acestei creşteri.
Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru, potrivit datelor publicate de Finanţe, cu un deficit de 1,26 mld. euro (1% din PIB), deficitul anual convenit cu FMI fiind de 4,4% din PIB.
Încurajat de aceste date, Guvernul examina ipoteza reducerii CAS cu câteva puncte procentuale din a doua jumătate a anului, iar, la finele lui aprilie, ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu afirma că, deşi va fi foarte greu, Guvernul va încerca să convingă FMI de justeţea unei astfel de măsuri. @N