După ce i-a înapoiat preşedintelui Traian Băsescu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ", cu care fusese decorat, un profesor universitar uluieşte din nou.
„Cineva greşeşte: ori noua Lege a educaţiei, ori studenţii", a spus profesorul universitar doctor Michael Shafir la gala de premiere a celor mai apreciate 101 cadre didactice universitare din România. Shafir a primit din partea studenţilor titlul de ,,Profesor Bologna”. Mulţi studenţi l-au votat pe acest profesor, cu toate că i-a picat pe capete!
Existenţa profesională a oricărui dascăl are sens doar atunci când acesta este preţuit de elevi şi de studenţi! Chiar dacă este în topul profesorilor apreciaţi de discipolii săi, noua Lege a educaţiei îl forţează pe profesorul Shafir să se pensioneze imediat deoarece a depăşit cu doi ani limita de vârstă stipulată în actul normativ. ,,Am să părăsesc România şi am să mă duc acolo unde am să pot să predau", este ultima ,,prelegere” a profesorului de la Universitatea „Babeş-Bolyai“din Cluj-Napoca în faţa celor care decid soarta învăţământului. Alungarea din ţară să fie şi o răsplată pentru faptul că la plecarea sa de pe postul de redactor-documentarist la “Europa Liberă” a luat cu sine acte care "stocau" peste 40 de ani din viaţa României şi le-a donat universităţii clujene?
Pentru fiecare există o vârstă la care este nevoit să se retragă. Gimnastele la o vârstă fragedă, balerinele la 40 de ani, cei din Armată cu zece ani mai repede decât cei care profesează în alte domenii. Un învăţător sau un profesor de gimnaziu cred că trebuie pensionaţi la 65 de ani pentru că nu mai au răbdarea necesară unor activităţi de predare-învăţare specifice vârstelor mici. Dar un profesor universitar, cu o vastă experienţă, cu ani grei de cercetare în spate, care a publicat sute de cărţi, articole de specialitate şi recenzii, mai are ceva de spus în amfiteatre. Nu sunt adeptul găşt