Ziua de 9 Mai este Ziua Europei. Numeroase manifestări sunt organizate cu această ocazie la Bruxelles, dar şi în alte capitale europene. Data de 9 mai a devenit Ziua Europei, întrucât 9 mai 1950 este considerată ziua de naştere a Uniunii Europene.
Pe 9 mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman a lansat prima propunere în vederea instituirii unei pieţe comune europene. Franţa şi Germania au creat atunci o gestiune comună a industriei metalurgice şi a industriei miniere, dar discursul de atunci al lui Robert Schuman, considerat actul fondator al Europei evoca un proiect mult mai larg, pus sub semnul convieţuirii paţnice.
Ziua de 9 mai este pentru Uniunea Europeană un simbol la fel de puternic precum drapelul ei, imnul şi moneda unică.
Dar cât de ataşaţi sunt astăzi tinerii faţă de Uniunea Europeană? Iată întrebarea pe care şi-o vor pune la Paris participanţii la un colocviu prezidat de Laurent Wauquiez, ministrul Afacerilor Europene.
Tot luni, la Paris este organizat un "dejun european", cu participarea mai multor personalităţi implicate în construcţia europeană. Tema de anul acesta a sărbătorii Europei sau a Zilei Europei este "voluntariatul".
Dificultăţile prin care trece Uniunea Europeană în ultimul timp, criza economică şi numeroasele sale diviziuni interne pe marginea multor subiecte alimentează un euroscepticism pe care majoritatea analiştilor nu îl consideră însă justificat.
Uniunea Europeană este o realizare unică în istoria omenirii, precum şi un model de integrare pentru multe alte naţiuni şi comunităţi de pe alte continente. Ziua victoriei împotriva nazismului, sărbătorită înainte de Ziua Europei este o bună ocazie să ne amintim că până în 1945, istoria Europei a fost de fapt un lung şir de războaie, de violenţe şi de drame umane.
Ziua de 9 Mai este Ziua Europei. Numeroase manifestări sunt organiz