Penitenciarul Aiud este una dintre unităţile cu cele mai grave probleme de cazare din ţară, alături de penitenciarele din Jilava şi Galaţi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, chestor Ioan Băla. Acesta a fost prezent la Aiud, pentru a identifica soluţiile la problemele cu care se confruntă unitatea de detenţie.
Problema principală este numărul mare de deţinuţi, ce contravine standardelor europene. Mai exact, regulile Uniunii Europene impun spaţii în celulă de minim 4 metri pătraţi pentru un deţinut şi un volum de 9 metri cubi de aer. Penitenciarul Aiud are 201 camere de deţinere şi 1.200 de deţinuţi, în prezent. Capacitatea legală de cazare este de 1.634 de locuri, totuşi acest lucru ar însemna o supraaglomerare, pentru că, deja, în situaţia actuală, nu sunt respectate standardele europene.
Această situaţie nu se găseşte doar la Aiud. România a fost somată în mai multe rânduri de Comisia Europeană să reorganizeze spaţiile de cazare pentru deţinuţii din ţară.
Un alt aspect subliniat de chestor Ioan Băla este amenajarea şi menţinerea în condiţii optime a spaţiilor de preparare şi depozitare alimente, astfel încât să fie obţinute fără impediment autorizaţiile de funcţionare.
Cheltuielile de întreţinere sunt în continuare extrem de mari, chiar dacă s-au redus, în ultimii ani. Cheltuielile de energie şi apă sunt foarte ridicate pentru că sunt multe pierderi din cauza instalaţiilor învechite.
Potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, închisoarea din Aiud are un număr impresionant de clădiri, tocmai de aceea s-a propus optimizarea acestora şi construirea unor spaţii de cazare corespunzătoare. „Spre exemplu, Direcţia economică nu îşi are rostul în patru-cinci locuri răsfirate, în tot penitenciarul”, a precizat Băla.
Penitenciarul a