Un bărbat care nu a auzit niciodată cu urechea stângă şi care a asurzit de tot în urma unei răceli şi-a reluat activităţile după o operaţie de cinci ore.
Alexandru era în cantonament la fotbal şi tocmai ieşise prin frig, cu părul ud, după un duş. Întors acasă, mama lui l-a întrebat ceva, dar n-a auzit-o. Asurzise din cauza răcelii. Pe atunci avea 14 ani şi nu auzise niciodată cu urechea stângă. După diverse tratamente, şi-a recăpătat parţial auzul de la urechea dreaptă, dar a fost nevoit să-şi pună proteză. Pe la 23 de ani, o cunoştinţă de-a mamei lui l-a întrebat de ce nu face implant cohlear (n.r. - o proteza semiimplantabilă ce conţine un portelectrod care se introduce în urechea internă şi se stimulează direct nervul şi un procesor audio care se poartă în spatele urechii ca o proteză auditivă). „Nu voiam să fac o operaţie la cap. Îmi era teamă. În plus, trebuia să aleg între sport şi implant", spune Alexandru, ajuns acum la 33 de ani.
Se fereşte de curent şi de răceli
Alexandru a făcut însă operaţia, iar în două săptămâni era acasă. Timp de un an, se ducea lunar la control, pentru ca medicii să îi regleze intensitatea sunetelor. „După operaţie a trebuit să exersez consoanele, să învăţ din nou să le aud. Soţia stătea în spatele meu şi le pronunţa, iar eu trebuia să le recunosc", spune bărbatul. În urmă cu trei ani, implantul s-a stricat, iar Alexandru a trebuit să repete operaţia. De atunci, nu mai are nici o problemă. Trebuie să se ferească de curent şi de răceli. „La serviciu, când vreau să lucrez în linişte, îmi dau procesorul jos şi nu mai aud nimic. Colegii se amuză şi spun că şi-ar dori şi ei să poată face asta. Alteori, se întâmplă să vină lângă mine cineva şi să-mi povestească ceva şi abia apoi să-şi dea seama că nu l-am auzit", spune el amuzat.
Când se face implantul
La adulţi, implantul cohlear este eficient doar în cazul pe