Mai multe lucrări vor fi interpretate, în primă audiţie mondială, la a doua ediţie a Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza", care va avea loc, între 17 şi 23 mai, la Cluj-Napoca.
Evenimentul doreşte să promoveze interpretarea autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau cópii ale acestora.
Prima ediţie a avut loc în 2009 şi s-a bucurat de succes, justificându-se reeditarea festivalului după doi ani.
"Festivalul aduce premise bune pentru noi realizări extraordinare: cercetarea din domeniul muzicii baroce autohtone va fi materializată într-un concert care reuneşte grupul internaţional consacrat Ausonia pentru a prezenta piese muzicale excepţionale şi rare, descoperite în Arhivele de Stat din Sibiu: faimoasa lucrare Stabat Mater de Pergolesi, reorchestrată de însuşi Johann Sebastian Bach, opere ale unor compozitori baroci transilvăneni, precum şi alte comori pierdute ale muzicii baroce, care demonstrează faptul că Transilvania era foarte bine conectată la curentul muzical european al perioadei, fiind în acelaşi timp un spaţiu important de creaţie", a declarat Maria Abrudan, unul dintre directorii Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza".
Potrivit sursei citate, mai multe lucrări vor fi interpretate în primă audiţie mondială.
Directorul Centrului Cultural Francez (CCF) din Cluj-Napoca, Bernard Houliat, a declarat că CCF organizează concertul "Ausonia" în premieră mondială, continuând astfel promovarea muzicii baroce.
"Amintim concertele Codex Caioni, concertul Orchestrei Baroce a Uniunii Europene, seria de concerte Cluj Baroc şi formările în dans şi muzică veche cu prestigioasa Academie de Sablé", a spus Houliat.
Ansamblul "Ausonia" a fost fondat şi este condus de Frédérick Haas şi Mira Glodeanu, având ca scop restaurarea muzicii secole