Cavalerii Jedi din celebra serie Star Wars ar fi nişte mici copii pe lângă ce vom putea face noi în viitor, cu ajutorul unui simplu exerciţiu de concentrare. Desigur, ar fi fantastic să poţi muta obiecte de colo-colo cu puterea minţii, dar nu este oare la fel de spectaculoasă „empatia“ cu echipamentele electronice?
Interfaţa creier-computer este un echipament ce detectează undele cerebrale şi care decodifică semnalul în impulsuri electrice care pot fi utilizate ulterior pentru controlul unor aparate electronice.
Povestea cu aceste interfeţe între creier şi computer (Brain Computer Interfaces - BCI) nu e de fapt, atât de nouă, a început în urmă cu aproape un secol. În 1924, psihiatrul german Hans Berger a realizat prima electroencefalogramă (EEG - unde cerebrale). Astăzi există interfeţe folosite mai ales în domeniul neuroprosteticii, pentru a restabili funcţiile motorii, văzul şi auzul pacienţilor cu diferite tipuri de afecţiuni sau deficienţe.
Lumea SF devine realitate
La începutul lui 2009, Emotiv, o companie americană fondată de un australian, a dat drumul la vânzarea interfeţelor EPOC, la preţul de 300$, preţ rămas neschimbat până astăzi. EPOC seamănă cu un set de căşti audio wireless, dar are mai multe braţe care se termină cu nişte „pastile" - de fapt 14 senzori EEG, acoperiţi la exterior de un înveliş de burete. Pe site-ul celor de la Emotiv găseşti o mulţime de aplicaţii mai mult sau mai puţin distractive, toate axate pe controlul minţii. Există inclusiv jocuri şi o aplicaţie care îţi permite să joci absolut orice joc de pe PC cu ajutorul minţii.
Primul „scanner" portabil pentru creier
De curând, compania americană NeuroFocus a creat prima interfaţă creier-computer portabilă şi capabilă să „cartografieze". Mai mult, interfaţa Mynd, aşa cum au botezat‑o americanii, comunică wireless şi funcţionează cu ajutorul unor elec