Partidul Conservator (PC) al premierului David Cameron și Partidul Naționalist Scoțian (PNS) sunt marii beneficiari ai zilei de joi, 5 mai, când în Regatul Unit au avut loc alegeri regionale și locale, precum și un referendum privind modul de alegere a deputaților în Parlamentul de la Londra.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Electoratul a respins cu o majoritate covârșitoare schimbarea actualului scrutin majoritar uninominal cu un singur tur, iar PNS a obținut majoritatea absolută în Parlamentul de la Edinburgh, promițând organizarea în timpul noului său mandat la guvernare a unui referendum privind independența Scoției de Regatul Unit.
Mai bine de două treimi (67,9%) dintre cei care s-au prezentat la vot pe întreg cuprinsul țării au ales păstrarea actualului mod de alegere a Camerei Comunelor.
Rezultatul poate fi considerat un triumf pentru liderul conservator David Cameron, care s-a opus votului alternativ – propus în referendum – și susținut de partenerii săi de coaliție, Partidul Liberal Democrat (PLD), condus de vicepremierul Nick Clegg.
De altfel, organizarea acestui referendum a fost una dintre condițiile puse anul trecut de PLD pentru formarea unei coaliții cu PC.
Eșecul campaniei "DA"-ului, susținută de PLD n-a fost însă singura înfrângere. În alegerile pentru Parlamentul Scoției, adunarea Țării Galilor și Consiliile Locale din Anglia, PLD a suferit cea mai grea înfrângere din ultimii 23 de ani.
Văzut ca responsabil de sprijinirea politicii de austeritate severă a Guvernului, care contrastează cu promisiunile din campania electorală, PLD a fost sancționat de electorat, înregistrând un scor de 15% (cu aproape 10% mai puțin decât anul trecut), în timp ce PC și-a ameliorat ușor rezultatul față de alegerile parlamentare din 2010, deși face și el parte parte din Guvern, unde are și o poziție dominantă.