Speranţele producătorilor de materiale de construcţii şi ale constructorilor din Europa Centrală şi de Est se leagă de marile proiecte de infrastructură generate de evenimentele sportive ce vor avea loc în regiune, Campionatul European de Fotbal din Ucraina şi Polonia (2012), Jocurile Olimpice de Iarnă (2014) şi Campionatul Mondial de Fotbal (2018), ambele în Rusia.
Investiţii majore în infrastructură sunt aşteptate însă şi în Cehia, Slovacia sau Ungaria, unde urmează să fie reluate programele îngheţate în 2009 şi 2010 pe fondul crizei economice mondiale şi al problemelor cu deficitele publice înregistrate de aceste state.
Un impuls major pentru dezvoltarea infrastructurii din regiune îl reprezintă fondurile europene de care statele membre ale Uniunii Europene încearcă să beneficieze, având în vedere că actualul exerciţiu de alocare se încheie în 2013. Parteneriatele public-private (PPP) încheiate în ultima perioadă reprezintă, de asemenea, un indiciu că proiectele de investiţii anunţate în ultima perioadă nu vor rămâne doar pe hârtie.
Rusia, potenţial de creştere uriaş
Guvernul federal de la Moscova a anunţat pentru următorii trei-patru ani cel mai ambiţios plan de investiţii în infrastructură din regiune, după ce în 2010 bugetul alocat pentru astfel de proiecte a fost redus cu 60% faţă de planul iniţial, pe fondul scăderii veniturilor la bugetul de stat. Cea mai agresivă ajustare s-a produs în cazul infrastructurii de transport feroviar. Autorităţile ruseşti vor să recupereze însă decalajul creat de lipsa de lichidităţi din ultimii doi ani prin alocarea de fonduri suplimentare odată cu exerciţiile bugetare viitoare.
Valoarea cumulată a investiţiilor în infrastructură anunţate de oficialii ruşi se ridică la circa 450 miliarde dolari (330 mld. euro) până în 2015, potrivit calculelor efectuate de analiştii Polish Market Resea