Şeful echipei FMI, Jeffrey Franks, este de părere că BNR trebuie să-şi ajusteze politicile în următoarele luni pentru a se putea atinge ţinta de inflaţie în 2012. Acesta avertizează că, în cazul în care nu va finaliza proiectele de preaderare, România ar putea fi nevoită să returneze 1,5 miliarde de euro. Franks a susţinut o declaraţie de presă cu ocazia finalizării misiunii Fondului Monetar Internaţional în România pentru prima evaluare a acordului preventiv de 3,6 miliarde de euro.
Desi există aşteptari ca inflaţia să scada în a doua jumătate a anului, BNR va trebui sa rămână vigilentă faţă de un nou val de presiuni inflaţioniste şi va fi nevoită să-şi ajusteze politicele în următoarele luni pentru a se putea atinge ţinta de inflaţie din 2012.
Pe front fiscal, rezultatele sunt încurajatoare, însă ţinta de deficit de 3 % în 2012 va fi totuşi o provocare, în atingerea căreia esenţială va fi rezistenţa la presiunea politică de a majora cheltuielile înainte ca îmbunătăţirea administrării fiscale să producă rezultatele scotate.
Şeful FMI le-a sugerat autorităţilor să-şi îndrepte atenţia spre creşterea sustenabilă a economiei şi să asigure continuitatea în politica economică. Prima provocare, consideră Jeffrey Franks, este eliminarea problemei reapariţiei arieratelor.
Guvernul înregistrează progrese în absorbţia fondurilor structurale ale UE, însă eforturile în acest sens trebuie dublate, a mai spus şeful FMI. România ar putea fi obligată să returneze 1,5 miliarde de euro, dacă proiectele de preaderare nu sunt realizate până la finalul anului 2011, a atras atenţia Franks.
"Guvernul realizează progrese în absorbţia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente şi eforturile în acest sens trebuie dublate. Trebuie ca proiectele cu prioritate redusă să fie abandonate pentru ca eforturile să se concent