Dacă în anul 1994 în România existau 40.000 de cazuri de cancer, în 2011 sunt înregistrate 98.000 de cazuri, de două ori şi jumătate mai multe. Proporţional cu numărul bolnavilor creşte şi mortalitatea. Specialiştii spun că bolnavii din România se vor înmulţi pentru că nu au obiceiul să meargă la medic decât prea târziu, în stadii terminale.
Numărul bolnavilor de cancer din România a crescut de la 40.000 de cazuri în 1994 la 98.000 de cazuri în 2011, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii. Sunt depistate anual peste 3.000 de cazuri noi iar specialiştii spun că a devenit boala care provoacă cele mai multe decese. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constatat că numărul cazurilor de deces din cauza cancerului a ajuns la 12,5% din total, devansând SIDA, tuberculoza şi malaria.
De zece ori mai multe cazuri de cancer la sân comparativ cu Europa
Specialiştii spun că, mai mult decât atât, mortalitatea la români este chiar şi de zece ori mai mare decât în alte ţări la unele forme de cancer. "Avem o mortalitate nejustificată la cancerul de colo uterin şi la cel de sân, chiar şi de zece ori mai mare faţă de ţările din Europa. Este adevărat că numărul cazurilor de cancer a crescut şi la noi şi în toată lumea, dar nu este neapărat o creştere propriu-zisă peste tot, ci mai degrabă acum se raportează mai multe cazuri de cancer pentru că sunt luate în evidenţă de sistemul de sănătate", ne-a spus prof.dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.
El explică asfel că, dacă până acum erau foarte mulţi bolnavi care mureau înainte de a şti că au cancer, acum ei ajung să fie înregistraţi pentru că populaţia a început să meargă din ce în ce mai des la medic.
"Este adevărat că românii merg mai des la medic faţă de acum 15 ani, că există programe speciale de depistare a cancerului gratuite, însă nu este de ajuns.