Schimbările economice din ultima perioadă, reducerea locurilor de muncă şi micşorarea salariilor i-au afectat pe giurgiuveni, aşa că buzunarele acestora sunt tot mai goale.
Nu-şi mai permit să facă vizite dese în pieţele şi hipermarketurile din oraş, iar o “şedinţă” de cumpărături scoate din buzunarele giurgiuvenilor cel puţin 100 de lei, bani care se duc doar pe produsele de bază.
În plus, scumpirile care au luat-o razna schimbă cifrele de pe etichete de la o zi la alta, iar oamenii au ajuns să nu-şi mai permită nici macăr un kilogram de cartofi.
“Am 500 de lei pensie şi nu mai ştiu cum să-mi împart banii ca să-mi ajungă pentru utilităţi, datorii, medicamente şi mâncare. N-am mai cumpărat carne de săptămâni bune, dar acum şi legumele şi cartofii s-au scumpit”, spune Elena Mirea, o pensionară de 65 de ani.
Reducerile, salvarea giurgiuvenilor
Coşul zilnic al giurgiuvenilor s-a scumpit faţă de anul trecut cu aproape 20%, păstrând aceleaşi produse de bază, în aceleaşi cantităţi. Dacă acum, giurgiuvenii scot din buzunar 100 de lei pentru produsele de bază, cele mai ieftine, în 2010 coşul zilnic al giurgiuveanilor era cu aproximativ 22 de lei mai ieftin. Carnea lipseşte în coşul multora dintre giurgiuveni, în special pensionari şi şomeri, iar fructele exotice sunt un adevărat lux pentru unii.
Salvarea giurgiuvenilor vine din reducerile oferite de supermarketurile din oraş, la carne şi legume.
“Am rămas fără loc de muncă de aproape şase luni de zile. Acum trăiesc din şomajul de 450 de lei. Abia reuşesc să mă descurc. Când merg la piaţă iau ce e mai ieftin ca să îmi ajungă banii toată luna. Cheltui câte 80-90 de lei odată, la piaţă şi nu cumpăr mare lucru”, recunoaşte Adrian Rădoi, un şomer de 40 de ani.
În Giurgiu, există peste 6.000 de şomeri înregistraţi, iar cei care au un loc de muncă câştigă un salariu mediu mediu net de